- 1,5 šálku pohanky
- 3/4 šálku kokosu
- 12 datlí
- 1 PL mletého zázvoru
Poleva:
- 4 PL karobu
- 4 PL strouhaného kakaového másla
- sirup z agáve
Pohanku namočíme přes noc a ráno zcedíme a propláchneme. Dvě třetiny dáme do sušičky nebo trouby uschnout při teplotě do 42°C, zbytek necháme v misce nebo cedníku při pokojové teplotě. Když se pohanka v troubě nebo sušičce suchá, rozemeleme ji v mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na mouku. Mouku promícháme s mletým zázvorem a kokosem. Datle nakrájíme a rozemeleme v mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na tuhou pastu. Pastu smícháme s moukou, kokosem a zázvorem a hněteme. Přidáme také zbytek pohanky, kterou jsme nechali vlhkou. Těsto by mělo mít konzistenci jako na vanilkové rohlíčky. V případě potřeby můžeme dosladit sirupem z agáve, datlovým sirupem nebo medem. Těsto přes fólii rozválíme na pečicím papíře na obdélníkovou placku a dáme sušit do trouby nebo sušičky při teplotě do 42°C.
Cca po hodině až třech placku rozkrájíme na tvary sušenek a vrátíme sušit. Sušíme ne zcela do křupava, sušenky jsou lepší, pokud zůstanou trochu vláčné.
Kakaové máslo nastouháme a dáme rozehřát do vodní lázně. Poté přidáme karob a sirup z agáve. Polevou pokapeme zázvorky a necháme v lednici ztuhnout. Hotovo 🙂