Ingredience na 2 porce:
- 1/2 šálku kešu ořechů
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 kávová lžička kokosového oleje
- 1 PL jablečného octa
- špetka soli
- 1/3 šálku piniových oříšků
- 1/2 šálku sušených rajčat
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 4 datle
- pár rozinek
Pesto:
- 1 šálek čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl dle chuti
Kešu si namočíme dvě až tři hodiny předem a poté zcedíme a rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, olejem, octem a solí. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky, datle nakrájíme na nudličky a oboje spolu s rozinkami namočíme na chvilku do pomerančové šťávy. Připravíme si dva ramekiny (nebo dvě malé mističky, skleničky nebo šálky na espresso) a vyložíme je potravinovou fólií. Suroviny na pesto rozmixujeme dohromady. Lžící nabereme „sýr“ a vtlačíme naspod do vyložených formiček (zatím jen polovinu hmoty). Na tuto vrstvu dáme směs rajčat, datlí a rozinek (nemusíme všechny, vrstva by neměla být příliš silná) a následuje vrstvička pesta. Jako poslední vtlačíme opět vsrtvu „sýra“. Pokud se nám těsto lepí na lžíci, můžeme si ji namáčet do vody (ale nepřežeňte to, ať si těsto nenaředíte :)). Formičky dáme do mrazáku ztuhnout. Poté jdou krásně vyklopit a fólie oddělit. Vyklopený sýr necháme v lednici nebo při pokojové teplotě změknout na optimální konzistenci. Podáváme se salátkem a pokud nám zbylo trochu rajčat s datlemi, můžeme je pomixovat a sýr směsí přelít. Posypeme piniovými oříšky.