Raw kebab falafel s kešu tatarkou je jedno z umných raw jídel, kterým lze okolí ohromit 🙂
Tvárnou placku na zavinutí kuliček se zeleninou vytvoříme z kapie, avokáda a chia semen.
Na 1 porci:
- 150g batátu
- 2PL lahůdkového droždí
- 6g sušených rajčat (2ks)
- 1 lžička majoránky (nebo oregana)
- 1 lžička kvalitní redukce z balsamica
- 1 lžička shoyu omáčky
- 1 malý stroužek česneku
placka:
- 140g žluté kapie
- 60g avokáda
- 1/2 lžičky medu/sirupu z agáve
- vrchovatá PL chia semen
- 3/4 lžičky krystalického vit. C (koupíte v DM drogerii nebo lékárně)
- špetka soli
obloha:
- listová zelenina
- cibule
- mrkev
- okurka
- avokádo
- ředkvičky
tatarka:
- 30g kešu ořechů
- 3/4PL jablečného octa
- pár zrnek soli
- pár kapek medu/sirupu z agáve
Batáty nakrájíme na kostičky a umixujeme na těstíčko. Sušená rajčata (suchá, ne v oleji) rozkrájíme na kostičky a umeleme v elektrickém mlýnku na kávu na prášek. Smícháme s těstíčkem, přidáme koření, droždí, balsamico, shoyu a prolisovaný česnek. Uplácáme 6 kuliček a sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušené troubě na pečícím papíře na 42°C celkem 12 hodin. Po sedmi hodinách kuličky otočíme.
Kapii rozmixujeme s avokádem, sladidlem, solí a vitaminem C. Vmícháme chia semena a necháme stát asi 20 minut. Během této doby občas promícháme. Pečící podložku vymastíme 4 kapkami kokosového oleje. Směs rovnoměrně rozetřeme a dáme pozor, aby nikde nebyla tenčí než 3 mm. Sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušené troubě na pečícím papíře na 42°C celkem 6 hodin. Po pěti hodinách placku otočíme a dál sušíme již bez podložky.
Kešu ořechy si namočíme na 2-8 hodin do vody. Poté zcedíme a rozmixujeme ostatními infediencemi a trochou vody (dle požadované hustoty, cca 1dcl) na tatarku. Doporučuji si tatarku vyrobit minimálně z trojnásobného množství, aby se nám ořechy dobře mixovaly, a přebytek si schovat na později.
Placka by měla být pružná a ohebná, aby se nám netrhala ani nelámala. Připravíme si zeleninu na oblohu, můžeme použít jakoukoli zeleninu dle chuti. Já jsem mrkev a okurku nakrouhala na spiralizéru, ale není to nutné, stačí nastrouhat. Avokádo a cibuli nasekáme na kostičky, ředkvičky nakrájíme na plátky.
Vše nacpeme do placky, kterou jsme na talíři zavinuli do kornoutku a spodní okraj ohnuli dospod. Zakapeme tatarkou. Ihned podáváme. Hotovo 🙂