Raw křížaly se liší od těch standardních svou šetrnou výrobou, kdy sušíme pouze do teploty 42°C. Proto si křížaly zachovají více živin a jsou také měkčí a vláčnější. Já jsem se rozhodla křížaly navíc ozvláštnit karamelovou příchutí pomocí medu a prášku mesquite (Lifefood). Tak se stanou křížaly daleko atraktivnější pochoutkou obzvlášť pro děti 🙂
Na 2 plechy:
- asi 6-8 jablek (záleží na velikosti)
- 2 PL medu
- 1 PL mesquite (Lifefood)
- 1/2 citronu
Jablka nakrouháme na kolečka. Ideální způsob, jak docílit opravdu hezkých a přitom tenkých plátků, je použití spiralizéru. Já používám Le Rouet, ale stačit vám bude i nějaký běžný typ spiralizéru. Vytváření křížal je na spiralizéru zábava, takže můžete zapojit i děti. Jablka nemusíte vykrajovat a dokonce ani odstraňovat stopky. Jablko vždy nařízneme podélně na jedné straně směrem od stopky dolů, aby se nám při krouhání netvořil jeden dlouhý jablečný pruh, ale odpadávaly kroužky. Poté jablko nasadíme do spiralizéru bubákem směrem k ostří. Když je jablko nakrouhané, zbyde nám asi cm tlustý zbytek se stopkou. Můžeme ho na něco použít, ale pokud máte jablek ze zahrady až nad hlavu, asi poputuje spíš na kompost 🙂
Když máme jablka nakrouhaná, zalijeme je v míse směsí medu, citronové štávy a prášku mesquite. Jemně protřepeme, opatrně promícháme, aby se šťáva dostala na všechny kroužky. Děrovaný sušící tác nebo rošt namastíme zlehka kokosovým olejem – stačí 4 kapky. Jablka naskládáme na podložku a sušíme nejméně 13 hodin v sušičce na program raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C. Výsledné křížaly by měly být vláčné, ale ne mokré, aby se nám nezkazily. Hotovo 🙂