Ano, i takovéhle dobroty lze připravit v raw variantě. Raw karamel vytvoříme na bázi měkkých fresh datlí v kombinaci s raw nutellou (recept) a práškem mesquite, který je plný minerálů 🙂
Fresh datle koupíte v obchodě Chez Amis, Spálená 15, Praha 2 nebo v hypermarketech typu Kaufland nebo Tesco.
Základní sušenku vyrobíme z drti, která nám zbyla po výrobě pohankového mléka. Pokud jste mléko vyrobili ze 100g pohanky, použijte polovinu zbylé drti.
Na 3 tyčinky o hmotnosti 37g:
sušenky:
- drť z pohanky (polovina drti zbylé po výrobě mléka ze 100g pohanky)
- 1PL chia semínek
- 2 PL kokosového cukru
- 15g kešu ořechů
karamel:
- 9 fresh datlí
- 3 lžičky raw nutelly (recept)
- 1PL meguite prášku (Lifefood)
- 3/4 lžičky pravé vanilky (Lifefood)
- špetka soli
poleva:
- 10g raw kakaového másla (Lifefood)
- 2PL raw kakaa (Lifefood)
- 1PL medu/sirupu z agáve
Drť z pohanky můžeme použít vlhkou či suchou. Smícháme ji s mletými chia semínky, které jsme umleli v elektrickém mlýnku na kávu. Dále s kokosovým cukrem a mletými kešu ořechy, které jsme umleli také v elektrickém mlýnku na kávu. Pokud děláte větší množství tyčinek, můžete na mletí použít výkonný mixér. Pokud se nám těsto nespojuje, přidáme opatrně po lžících trošku vody. Těsto extrémně lepká, proto ho tvarujeme přes igelit, aby se nám k němu nelepily ruce. Na sušící podložku vytvarujeme tři tyčinky a sušíme v sušičce na program Raw 20 hodin nebo v horkovzdušné troubě na 42°C podobně dlouhý čas. V polovině doby sušení tyčinky otočíme a můžeme odebrat silikonovou podložku, aby vzduch k tyčinkám proudil také zespodu.
Když jsou tyčinky suché (mohou být lehce vláčné), vyrobíme si karamel. Oloupeme 9 fresh datlí a vypeckujeme je. Přidáme ostatní ingredience na karamel a uhněteme lepkavé těstíčko. Karamel rozvrstvíme na tyčinky. Aby se nám nelepil na prsty, namáčíme si je do vody. Tyčinky dáme do mrazáku a připravíme si polevu.
Kakaové máslo rozehřejeme ve vodní lázni a smícháme s kakaem a medem. Vznikne hustá a rychle tuhnoucí poleva, proto nádobu nevyjímáme z vodní lázně. Připravíme si tyčinky a lžící je poléváme polevou. Poleva bude stékat i po stranách, kde jí pomůžeme lžící, aby přilnula k okrajům tyčinek. Znovu dáme zchladit jen na pár minut do mrazáku, aby poleva ztuhla. Poté uchováváme v lednici nebo ihned konzumujeme. Hotovo 🙂