Na tento raw nízkotučný dort nebudete potřebovat ani kakaové máslo, ani kokosový olej a vystačíte si pouze s několika ořechy na ozdobení 🙂
Na 4 porce dortu:
- 50g pohanky
- 6 čerstvých datlí (můžou být i sušené)
- 8 PL odtučněného raw kakaa (Lifefood)
- 2 jablka
- 2 PL sirupu z agáve (medu)
- 1 lžička skořice
- 2 PL prášku z baobabu (Lifefood)
- 1 PL agaru (prášek)
- 200ml vody
- pár vlašských ořechů na ozdobení
Pohanku namočíme přes noc. Ráno slijeme, propláchneme a čistou utěrkou vysušíme. Nasypeme do misky a přidáme datle a 2 PL kakaa. Vidličkou a následně rukou uhněteme těsto. Pokud používáte sušené datle, budete je muset předtím rozmixovat na pastu. Libovolnou vhodnou formu vyložíme potravinovou fólií a těsto natlačíme na spodek formy.
Agar rozmícháme s vodou a přivedeme k varu. Poté ihned odstavíme. Mezitím rozmixujeme jablka se skořicí, sirupem, baobabem a 6ti PL kakaa. Když agar vychladl na vlažnou teplotu, vmixujeme jej do této směsi. Směs nalijeme na korpus do formy a dort dáme ztuhnout do lednice. Před servírováním polijeme sirupem a posypeme ořechy.
Pokud chcete mít dort ještě členitější, můžete před zalitím korpusu nakrájet další jablko na plátky a naskládat je na korpus. K jablkům můžete přidat i vlašské ořechy. Jelikož se ale jedná o raw suroviny, bude krájení náročnější, protože bez tepelné úpravy jablka ani ořechy hned tak nezměknou a řez dortem nemusí být tak snadný a elegantní. Naopak měkké ovoce, jako jsou maliny nebo banány, nebude klást při porcování odpor. Hotovo 🙂