Pokud vás trápí ekzém, pravděpodobně už jste kromě mastiček vyzkoušeli i různé další možnosti a možná už víte, že ekzém je tzv. multifaktoriální onemocnění a tedy, že na něj působí nejen vnější faktory z okolního prostředí, ale také vnitřní prostředí v těle, které do velké míry ovlivňuje strava. Chcete-li se tedy nejen léčit, ale doopravdy uzdravit, je nutné jíst vhodnou a vysoce nutriční stravu. V tomto článku se pokusím sepsat jednoduchý návod, jak na to.
I když by se mohlo zdát, že změna stravy je věc složitá, opak je pravdou. Vzhledem k tomu, že na ekzém má vliv také genetika, hormony a psychika, je vedle toho změna stravy vlastně to nejjednodušší, co můžete pro své zdraví udělat.
Za vším hledej histamin
Je prokázáno, že jedním ze zásadních faktorů, které v našem těle působí na ekzém, je nerovnováha metabolismu histaminu. To znamená, že je nutné omezit příjem histaminu v potravě, a to nejen přechodně, ale trvale. Pokud člověk přijme změnu jako svůj nový zdravý životní styl, může se považovat za vyléčeného. Seznam potravin, které působí na hladinu histaminu, ale může být pro každého člověka trochu jiný. Přestože budete postupovat dle univerzální tabulky vhodných a nevhodných potravin, bude nutné i vlastní zkoumání, pokusy a omyly, abyste si svůj vlastní seznam bezpečných potravin zcela ujasnili.
Při důsledném dodržování diety nastává první zlepšení obvykle již zhruba po prvním týdnu, u dlouhodobě podrážděného zažívacího traktu a hodně rozbouřeného ekzému to však může trvat i měsíc. Již po dvou týdnech ale uvidíte, že se vaše kůže zklidňuje, svědění se zmírňuje a zarudnutí a otok ustupuje.
Stáhnout tabulku: Univerzální tabulka bezhistaminové stravy (PDF)
Můžu občas zhřešit, nebo ne?
Pokud jste si byť jen letmo přečetli seznam vhodných a nevhodných potravin v tabulce, patrně jste si všimli, že nezdravé potraviny mají na ekzém jednoznačně negativní vliv. Kromě nezdravých potravin je ale ve sloupci nevhodných potravin i mnoho potravin zdravých a jistě oblíbených. Znamená to, že se všech těchto potravin musíte už navždy vzdát? Naštěstí ne.
Stav, kdy nějaká potravina způsobí ekzém, znamená, že jsme její konzumací v danou chvíli překročili naši individuální toleranční hranici histaminu. Všechen histamin se totiž v našem těle načítá. Pokud tedy budete jíst trvale co nejvíce vhodnou stravu, vaše hladina histaminu bude celkově nižší a budete si moct tu a tam dopřát i něco méně vhodného. V praxi to znamená, že sice nebude možné sníst každý den skořicového šneka z pekárny na rohu, ale bude třeba možné si ho dát jednou za týden apod.
Pokud je ekzém opravdu úporný a rozsáhlý, bude ze začátku vhodné vynechat ještě další potraviny. Jsou to potraviny, které často vystupují jako alergeny, nebo mají zvýšenou schopnost ukládat v sobě nikl. Poté, co se Vaše kůže zklidní, můžete je postupně zkoušet do jídelníčku znovu zařazovat. Jedná se o vejce, mrkev, celer, petržel, brambory, luštěniny, ředkvičky, veškeré ovoce kromě borůvek, hroznového vína a vodního melounu, veškeré koření, med (pokud je alergie na pyl). Jablka a hrušky je možné zařadit tepelně upravené jako domácí kompot.
Jak na to?
- Nejprve vysaďte ty nevhodné potraviny, které vám stejně nijak extra nechutnají nebo vám nebudou chybět. Toto je opravdu jednoduchý krok, který určitě zvládnete. Někdy už to významně zklidní stav pokožky v řádu dnů.
- Vysaďte tzv. bílé jedy: cukr, mouku, běžné mléko a sůl.
- Nechte si zhotovit alergologické testy a pokud jste na něco alergičtí, vysaďte zkřížené alergeny. Tabulku těchto potravin naleznete zde: Tabulka zkřížených potravinových alergenů (PDF)
- Nechte si udělat krevní testy a požádejte o změření hladiny vitaminu D. Pravděpodobně vám bude chybět. Deficit vitaminu D může zhoršovat stav ekzému. Pořiďte si vitamin D ve spreji, nanočástice spreje pomohou tělu vitamin D rychle doplnit. Při hlubokém deficitu je možné suplementovat až 3000IU denně.
- Pravidelné koupele s epsomskou solí pomohou zklidnit pokožku a doplnit hořčík. Do jedné koupele dávejte 1 hrnek (250g) soli.
- Vysaďte potraviny, které mají svou alternativu v zeleném sloupci. Například sojové maso nahraďte tempehem, pražené kakao karobem a tak dále.
- Ořechy, semena, luštěniny a obilniny (včetně celozrnných muk) vždy před konzumací nebo použitím přes noc máčejte ve vodě pokojové teploty. Vodu ráno vylijte. Zbavíte se tak inhibitorů enzymů a ulehčíte tělu trávení.
- Nastavte si mrazák na více než -18°C. Mražené ryby nebo maso před tepelnou úpravou nerozmrazujte, ale rovnou je začněte péct, vařit či dusit.
- Dodržujte poměr potravin dle pravidel tohoto Zdravého talíře. Pomůže vám to vyhnout se nejen nutričním deficitům, ale také obvyklým dietním chybám, a tím zachovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Nebudete mít hlad a vaše tělo díky přísunu enzymů a vitaminů nastartuje sebeozdravné procesy.
- Vyzkoušejte chlorelu a zelený ječmen. Zelené potraviny mají na ekzém příznivý vliv.
- Nenechte se odradit přechodným zhoršením ekzému. Lidé, kteří tíhnou ke kožním onemocněním, se detoxikují vždy skrze pokožku. Během detoxu se tedy stav kůže může zhoršit.
- Vyhledejte si nové recepty na sladká i slaná chutná bezhistaminová jídla. Mnoho receptů naleznete například zde: histaminovakasulka.com
- Navštivte nějaký kurz zabývající se léčbou ekzému. Získáte motivaci a odpovědi na případné otázky nejen ohledně stravy. Kurzy naleznete například zde: www.vylecit-ekzem.cz
- Pokud změny stravy vaše onemocnění nezlepšily, vyzkoušejte na několik týdnů dietu zcela bez lepku (vynechte tedy i špaldu, žito, oves a ječmen či produkty z nich). Vyplatí se také omezit či úplně vynechat živočišné produkty (máslo, maso a kozomléčné produkty).
- Poslední možností, jak rozpoznat, které potraviny způsobují váš ekzém, je tzv. eliminační dieta. Začněte s minimem zcela bezpečných potravin, například jezte dva týdny pouze rýži, okurku a cuketu. Po dvou týdnech přidejte kvalitní tuk, například bio ghí nebo bio kokosový olej. Pokračujte opět dva týdny a následně přidejte například len nebo chia semínka a tak dále. Eliminační dieta je velmi nutričně chudá, proto je vhodné ji konzultovat s poradcem pro výživu. Často konzumované potraviny v rámci diety je nutné rozdělit na dvě nutričně vyvážené poloviny a ty pravidelně střídat po dvou až třech dnech, aby si na ně tělo nevytvořilo intoleranci.
Jste z toho zmatení?
Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Stále nevíte, jak na to? Mnoho mých klientů ke mně přichází s požadavkem na sestavení jídelníčku, který by jim pomohl zbavit se atopického ekzému, splňoval podmínky nejen nutriční, ale také (a především) individuální nároky na chuť pokrmů, časové a finanční možnosti a aby to byl jídelníček trvale udržitelný v denní praxi.
Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů a fotografií:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů a fotografií je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a jednu fotografii s uvedením autora a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: Cecílie Jílková