Lidé i klienti se mě často ptají, co přesně jsem jedla během svého hubnutí. I když si rozhodně nemyslím, že jsem hned zpočátku měla ten nejefektivnější jídelníček, v tomto článku vám ho popíšu, byť jen proto, abyste nedělali stejné chyby jako já 🙂
Ráda bych také upozornila, že moje strava nemá být žádným ideálním vzorem pro všechny. Každý metabolismus je individualita a každý člověk má jiné chutě, preference a názory. Přestože se ve svém jídelníčku striktně nevyhýbám žádné potravině, jídelníčky klientů plánuji dle jejich osobních preferencí. Respektuji veganství, přestože sama jím ryby a vybrané bio mléčné produkty. Článek nemá za cíl kohokoli urážet, pouze popisuje můj osobní jídelníček a jeho proměny.
Hladovění…
Když jsem se rozhodla změnit své stravování konečně opravdu od základu, měla jsem 85 kilogramů. Kupovala jsem si konfekční velikosti 42-44 (mám velkou kostru a vždy jsem vážila víc,než na kolik jsem vypadala) nebo XL, vybírala si střihy volné v pase a snažila se schovávat před jakýmkoli fotoaparátem. V té době jsem ještě o výživě nevěděla víc než běžný člověk, co vyzkoušel řadu diet. Nejedla jsem bílé pečivo, nekupovala si domů čokoládu ani bonbony, pila jsem pouze lehkou colu, maso (pouze libové) jsem připravovala na olivovém oleji a vždy jen na přírodní způsob. Přesto to na mou hmotnost nemělo žádný pozitivní vliv.
Rozhodla jsem se vynechávat večeře, po večerech jsem pila jen colu light, případně alkohol, a celkem rychle jsem ztratila sedm kilogramů. Jenže potom se hubnutí zastavilo. Rozhodla jsem se tedy jíst poslední jídlo dne už ve dvě hodiny odpoledne a od té doby až do dalšího rána hladovět. Ačkoli šlo o opravdu extrémní jídelníček, byla jsem schopna shodit už jen jediný kilogram. Zoufale jsem přemýšlela, co víc ještě můžu pro pořádné hubnutí udělat.
Konečně hubnu!
Prvním skutečně závažným krokem ke změně jídelníčku bylo vysazení sacharidových jídel kromě cukru samotného a ovoce. Snídala jsem slazený jogurt Activia a čerstvé ovoce, obědvala steak se zeleninou, večeřela sýr a šunku. Během roku jsem shodila hezkých 10 kilo. Trápily mě ale změny nálad a obrovské chutě na sladké potraviny a pečivo. Řešila jsem to zmrzlinou a makronkami (ty přece neobsahují mouku)… S mou imunitou to nebylo nijak valné, několikrát do roka jsem ulehla do postele s chřipkou nebo angínou. Spala jsem v průměru 10 hodin denně a zdálo se mi, že mi kamsi mizí svaly. A navíc se moje hubnutí opět zastavilo…
Pomůže mi raw ještě víc zhubnout?
Rozhlodla jsem se začít studovat teorii výživy. Přece musí existovat správný způsob, jak zdravě a trvale zhubnout a váhu si udržet, aniž bych se trápila hlady nebo neustálou chutí na sladké potraviny. Našla jsem si informace o alternativních směrech ve výživě a ihned mě zaujala raw strava. Zdálo se to snadné. Spousta cukru z ovoce, sušeného ovoce, medu a nejrůznějších sirupů. Spousta tuku z ořechů, semínek a avokáda. Budu se muset vzdát masa, ale to mi vadit nebude, za poslední rok jsem ho snědla asi dvě tuny… A na jídelníček bez pečiva a knedlíků už jsem byla stejně zvyklá. Takže proč to nezkusit?
Abych to zkrátila: Během dvou měsíců jsem shodila posledních sedm kilogramů až na svou ideální hmotnost, kterou si držím již třetím rokem až dodnes. Po celou tuto dobu jsem nebyla ani jednou nemocná. Doba spánku se zkrátila z deseti hodin na 6-7. A to není vše…
Musím jíst 100% raw už napořád?
Mnoho lidí se zalekne, když uslyší, že by se měli vzdát svých oblíbených vařených jídel, masa, mléčných výrobků, pečiva a toho všeho, na co byli dříve zvyklí. Když se však podíváte dnes na můj jídelníček, najdete v něm nejen tepelně upravená jídla, ale také některé živočišné produkty. Pečivo jím čas od času kupované bezlepkové, nebo si vyrábím své vlastní. Raw strava mi pomohla se detoxikovat a shodit i ta poslední kila nadváhy, ale není to podmínka pro zachování optimální hmotnosti.
Dnes mám racionální jídelníček obsahující asi 60 – 80 procent čerstvé veganské stravy. Jím dvakrát víc než dřív, nevyhýbám se cukru ani tuku a na návštěvě klidně ochutnám i domácí bábovku nebo guláš. Zbavila jsem se nejen oněch pětadvaceti kilogramů, ale i strachu z jídla a patologické závislosti na něm. Každé jídlo si užívám a raduju se z něho. Přeji všem, kdo se trápí s nadváhou nebo zdravotními problémy, aby našli odvahu ke změnám své stravy 🙂
Podrobnější informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Jak se zbavit choré posedlosti jídlem?
- Jak získat pevnou vůli k hubnutí?
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- Nesmím jíst, protože…
- Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.
- 8 “dietních” pomocníků, kteří nám hatí hubnutí
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
- Jak nahradit lepek?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Úvodní foto: Jan Pohunek
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz