Důvod, proč Češi nejsou tak zdraví, jako například obyvatelé středomoří, je mimo jiné poměr omega 3 mastných kyselin v naší stravě. Naučili jsme se po vzoru středomořského jídelníčku používat v kuchyni hojně olivový olej, ale zapomněli jsme, že lidé u moře jedí také často ryby. Zatímco olivový olej obsahuje vysoký poměr omega 6, ryby obsahují kýžené omega 3.
Jaký je správný poměr omega 3?
Optimální poměr omega 6 a omega 3 by měl být v naší stravě maximálně 5:1 ve prospěch omega 6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15:1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy.
Proč potřebujeme omega 3?
Omega 3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, nezoufejte. Kromě ryb se omega 3 nacházejí také v rostlinných zdrojích, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.
Omega 3 ve stravě
Nezapomeňte alespoň jednou denně zařadit některý z těchto zdrojů do svého jídelníčku, mějte přitom však na paměti, že omega 3 mastné kyseliny nejsou tepelně stabilní a není vhodné je proto smažit, pražit nebo péct na vysokou teplotu. Také nedrťte ořechy či semínka bohatá na omega 3 delší dobu před jejich konzumací. Omega 3 rychle žluknou a je proto vhodné semínka či ořechy namlet těsně před přidáním do pokrmu.
Fantazii, co se týče kombinací, se meze nekladou, a proto vyzkoušejte nejrůznější variace, jak zmíněné potraviny v kuchyni využít. Za několik let praxe se sestavováním jídelníčků pro klienty jsem nasbírala mnoho tipů na zajímavé kombinace těchto potravin v chutných raw receptech:
- Omega 3 smoothie
- Fit banánová kaše
- Pomazánka “Staré časy”
- Oříškové cappuccino
- Tamarindové kakao
- Avokádové guacamole
- Mrkvová polévka s avokádem
- Rajčatová polévka s datlemi
- Kari rizoto se žampiony
- Krémové rizoto s česnekem
- Rizoto se sušenými rajčaty
- Vlašské kuličky
- Rychlé vanilkové rohlíčky
- Avokádový pie
- Makovky
- Ovocný chléb s rozmarýnem
- Omega-3 kari chlebíčky
- Mrkvové sushi s mangem a avokádem
Přeji vám hodně zdraví a dobrou chuť 🙂
Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Jak nahradit lepek?
- Jak se zbavit choré posedlosti jídlem?
- Jak získat pevnou vůli k hubnutí?
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- Nesmím jíst, protože…
- Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.
- 8 “dietních” pomocníků, kteří nám hatí hubnutí
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Uvodní foto: Ludmila Kadlecová