Rychlé a zdravé cukroví, vhodné i jako energetická svačinka pro děti na výlet nebo do školy 🙂
Jablečná vláknina se vyrábí ze slupky jablek, která se nejdříve usuší a poté namele. Má výraznou nasládlou chuť i vůni a je ideální do kaší, musli nebo do cukroví. Jako každá vláknina zlepšuje stav a činnost střev. Pravidelná konzumace může pomoci snížit váhu, hladinu krevního cukru a cholesterolu. Může pomoci zmírnit zácpu a průjmy, a mírnit projevy potravinových alergií a některých onemocnění. Slouží jako prevence diabetu, rakoviny střev a infarktu. Vlákninu koupíte v obchodech se zdravou výživou.
- 1 jablko
- 2 šálky vlašských ořechů
- 1 šálek rozinek
- 1/2 šálku kokosu
- 1/3 šálku jablečné vlákniny
- 1 PL medu/sirupu z agáve/datlového sirupu
- 4 PL chia semínek
- perníkové koření
- 1/2 citronu (šťáva)
- sezam na obalení
Jablko oloupeme a nastrouháme. Vmícháme část rozinek, citronovou šťávu a rozmixujeme. Poté postupně přidáme zbytek rozinek a znovu mixujeme na kaši. Následně vmícháme med nebo sirup. Ořechy a chia semínka umeleme a smícháme s kokosem, vlákninou a kořením. Poté přidáváme postupně kaši a hněteme do konzistence těsta na vanilkové rohlíčky. Těsto by ale mělo být o trochu vláčnější a nemělo by se drolit. Z těsta vytvarujeme válečky a obalíme je v sezamu. Poté je dáme na chvíli do mrazáku nebo na delší dobu do lednice. Lépe se nám poté budou krájet. Když jsou válečky tuhé, nakrájíme je na kolečka a dáme sušit asi na 4 hodiny do trouby při teplotě max. 42°C. Pozor, abychom tolary nepřesušili, měly by zůstat uvnitř měkčí, aby se pohodlně kousaly a nedrolily. Hotovo 🙂