Tenhle jemný raw dort jsem vytvořila na počest všech milovníků míru 🙂
Nenechte se oklamat malým rozměrem dortu, jedná se o velmi sytý dezert
Fresh datle koupíte v obchodě Chez Amis, Spálená 15, Praha 2 nebo v Kauflandu či jiných hypermarketech.
Na dort o průměru 16cm:
- 115g mandlí
- 35g slunečnicových semínek
- 13 fresh datlí (120g)
- 4PL kokosového cukru
- špetka soli
krém:
- 75g kakaového másla
- 140g kešu ořechů
- velký pomeranč (350g bez slupky)
- 50g špenárových listů
- 1/2 malé červené řepy
- 4PL medu/sirupu z agáve
- 2PL citronové šťávy
Mandle a slunečnicové semínko umeleme ve výkonném mixéru nebo elektrickém mlýnku na kávu. Smícháme s cukrem a špetkou soli. Fresh datle vypeckujeme a rukama rozhněteme na těstíčko. Zahněteme do nich sypkou směs, až nám vznikne jednolité tužší těsto. Natlačíme je do formy a dáme chladit do mrazáku.
Kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do něho med nebo raw sirup z agáve. Kešu ořechy umeleme ve výkonném mixéru nebo mlýnku na ořechy. Pomeranč rozmixujeme na hladkou kaši bez kousků. Přilijeme oslazené máslo, citronovou šťávu a přisypeme kešu ořechy. Vše mixujeme do hladka.
Směs rozdělíme na dvě poloviny. Do první poloviny vmícháme šťávu ze špenátu, do druhé poloviny šťávu z řepy. Šťávy z řepy stačí 3PL, takže pokud jsme udělali šťávy víc, nepoužijeme všechnu. Asi polovinu zeleného krému nalijeme na korpus a vrátíme chladit do mrazáku. Když je krém trochu tužší, nalijeme na něj asi polovinu růžového krému. Vrátíme do mrazáku, ale tentokrát jen na chvilku. Další vrstvu zelené lijeme do středu růžové vrstvy, dokud se nevytvoří souměrný velký kruh. Ještě si trochu krému necháme. Vrátíme do mrazáku a opakujeme postup s růžovým krémem a poté nakonec ještě se zbytkem zeleného. Necháme dobře vychladit. Poté odstraníme opatrně formu a nožem namočeným v teplé vodě krájíme. Hotovo