Extra vláčný raw karamelový dort s příchutí sladkých mandlí a kokosu, přelitý čokoládou a ozdobený višněmi je opravdu delikátním dezertem 🙂
Navíc nemusíte mít strach, že takovou porci raw dobroty nezvládnete sníst, dort vydrží v lednici minimálně týden – pokud vám ho někdo jiný nesní 🙂
Na dort o průměru 17cm:
- 200g mandlí
- 150g strouhaného kokosu
- 50g kokosovoho cukru rozemetého na moučku
- 8 PL kokosového cukru krystalu
- 3 PL raw karobu
- 75g sušených datlí
- 40g raw čokolády
- hrst mražených nebo čerstvých višní
- 3 špetky soli
- 100ml vody
Mandle umeleme v mlýnku nebo výkonném mixéru na prášek. Kokos umeleme nebo rozmixujeme také na prášek, v případě výkonného mixéru lze dosáhnout i konzistence másla či pasty. Všechna tato skupenství jsou pro výrobu našeho dortu vhodná. Smícháme s mandlemi.
První část kokosového cukru umeleme nebo rozmixujeme na jemnou moučku a také vmícháme do směsi. Druhou část ponecháme v podobě krystalu a vmícháme do směsi. Přidáme též sůl a karob.
Datle rozmixujeme se 100ml vody na pastu. Pokud nemáte výkonný mixér, bude lepší použít fresh datle (nabízí je například cukrárna Sweet Secret od Raw v Rumunské ulici v Praze, ale je možné je sehnat i na internetu). Tyto datle ani není nutné smíchat s vodou, stačí je jen vypeckovat a dlaněmi rozmačkat. Zahněteme pastu do směsi a vytvoříme tuhé a vláčné karamelové těsto.
Těsto vtlačíme do formy a pořádně uhladíme povrch. Já jsem na úplný závěr použila vařečku s ozdobnými drážkami. Dáme mrazit a zatím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu. Tou dort libovolně ozdobíme a nakonec dáme rozmražené či čerstvé višně a posypeme špetkou kokosového cukru. Při teplotě, jaká je v lednici, má dort konzistenci, která se snadno krájí i formuje, ale současně drží perfektně tvar. Hotovo 🙂