Na tento raw dort můžete použít sušené ovoce typu křížaly, kustovnice, ale hlavní složkou je vedle čerstvých jahod především sušený rybíz. Rybíz můžete použít samozřejmě i mražený nebo čerstvý. Kyselá chuť společně s čokoládovým korpusem vytvoří kombinaci, nad kterou se sbíhají sliny 🙂
Na dort o průměru 17 cm:
- 125g vlašských ořechů
- 20g mandlí
- 50g dýňového semínka
- 15 datlí (110g)
- 35g křížal
- hrst kustovnice
- 150g sušeného rybízu
- 2 PL karobu
- 2 pomeranče
- 2 PL medu nebo sirupu z agáve
- 14 jahod
- 5g práškového agaru
Ořechy, mandle, dýňové semínko, kustovnici, křížaly a 4 PL sušeného rybízu umeleme na prášek. Křížaly je lepší předtím nakrájet nadrobno. Umlet můžeme také datle, které předtím také nakrájíme nadrobno. Případně je možné datle namočit do šťávy z 1/2 pomeranče a rozmixovat. Pokud jste datle umleli v mlýnku, nezapomeňte do těsta poté šťávu z 1/2 pomeranče přilít. Vše smícháme dohromady a uhněteme tuhé těsto. Těsto natlačíme do formy a vložíme do mrazáku.
Zbytek sušeného rybízu smícháme s 1 PL medu nebo sirupu, šťávou z 1/2 pomeranče a 6ti jahodami nakrájenými nadrobno. Vyjmeme korpus z mrazáku, nasypeme na něj směs rybízu a jahod a na tuto vrstvu naskládáme 8 jahod rozkájených na plátky.
Sáček agaru (5g) rozmícháme v 1/2 – 3/4 l vody (záleží na tom, jak chcete mít dort vysoký). Za občasného míchání přivedeme k varu. Po minutě odstavíme a necháme za občasného míchání zchladnout. Do vlažného agaru vmícháme šťávu z 1 pomeranče a 1 velkou PL medu nebo sirupu. Stále přitom mícháme, aby nám agar neztuhnul.
Opatrně pomocí naběračky postupně vlijeme agar na dort. Vložíme dort do lednice, aby ztuhnul. Cca po hodině můžeme krájet a podávat. Dobrou chuť! 🙂