Proč se tento RAW dort jmenuje „Pejsek a kočička“, pochopíte ihned při pohledu na ingredience… 🙂
Dort o průměru 16cm:
- 400g mandlí
- 5 velkých mrkví
- 4 PL chia semínek
- 12 datlí
- datlový sirup/sirup z agáve/med
- 1 pomeranč (šťáva)
- 2 banány
- mango
- 2 PL želatiny agar
- kustovnice
- skořice, karob, vanilka nebo jiné koření dle chuti
Mandle a chia semínka rozemeleme v mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na prášek. Mrkve oškrabeme, odšťavníme a ponecháme si drť (větší kousky v drti nevadí), zatímco šťávu vypijeme 🙂 Datle rozemeleme v mlýnku nebo mixéru nasucho na hustou pastu. Mandle a chia semínka smícháme, přidáme drť z mrkve a pastu z datlí. Ochutnáme a dle potřeby dosladíme sirupem nebo medem, případně přidáme skořici, perníkové koření nebo třeba vanilku – dle chuti. Každý odšťavňovač dělá jinak mokrou drť, proto pokud máme těsto po smíchání ingrediencí příliš řídké nebo lepivé, můžeme zahustit strouhaným kokosem, karobem, vlákninou v prášku nebo přidáme ještě trochu mletých mandlí. Naopak do příliš hustého těsta lze přidat pár kapek pomerančové šťávy. Těsto by mělo mít tuhou konzistenci – o něco hustší než na vanilkové rohlíčky. Chia semínka způsobí, že by se nemělo drolit a ani příliš lepit.
Takovéto těsto natlačíme do formy a dáme chladit do lednice. Agar vmícháme do 3/4 litru vlažné vody a přivedeme za občasného míchání k varu, po cca dvou minutách vypneme sporák a necháme agar chladnout. Zatím si nakrájíme ovoce na plátky, nudličky, kolečka nebo proužky a naskládáme je těsně vedle sebe do vstev na korpus. Poté vmícháme do agaru med nebo sirup (datlový bývá tmavší a želatinu nám zbarví do hněda) a šťávu z půlky pomeranče. Necháme ještě dále chladnout a zatím vrchní ovoce ozdobíme kustovnicí. Dort poté opatrně poléváme pomocí naběračky želatinou (měla by být vlažná, ale ne studená – aby ještě tekla). Želatinu nemusíme použít všechnu, zálež jen na nás, jak ji chceme mít vysokou. Pokud nám nějaká zbyde, můžeme ji použít na zalití nějakého ovoce ve formičkách, viz recept Agar dezerty – zdravé hubnutí. Dort dáme znovu do lednice a necháme ztuhnout. Hotovo 🙂