Pokud máte rádi mátu v kombinaci s čokoládou, tak z tohoto raw dortu budete u vytržení 🙂
Fresh datle koupíte v obchodě Chez Amis, Spálená 15, Praha 2 nebo v Kauflandu či jiných hypermarketech.
Na dort o průměru 16cm:
- 100g bio mandlí
- 40g vlaškých ořechů
- 55g dýňového semínka
- 13 fresh datlí
- 4 PL kokosového cukru
- špetka soli
- 80g kakaového másla
- 130g kešu ořechů
- 4 kostičky raw čokolády
krém mátový:
- 1 avokádo
- 1 limeta
- hrst lístků máty
- 3PL medu/sirupu z agáve
krém čokoládový:
- 1 velký banán
- 7PL raw kakaa
- 1PL kokosového cukru
- 2PL vody
Smícháme mandle s vlašskými ořechy a umeleme v elektrickém mlýnku nebo výkonném mixéru na prášek. To smíchání má svůj důvod – vlašské ořechy mají tendenci tvořit máslovou konzistenci, ale mandle jim v tom zabrání. Dále umeleme dýňové semínko a vše promícháme v míse ještě společně s cukrem a solí. Poté vypeckujeme datle, rozmačkáme je dlaněmi na těsto a zahněteme do sypké směsi. Výslednou hmotu natlačíme do formy jako korpus a dáme do mrazáku.
Kakaové máslo rozehřejeme ve vodní lázni, čímž vznikne 100ml tekutého másla. Polovinu tohoto množství, tedy 50ml rozmixujeme se všemi ingrediencemi na mátový krém a také vmícháme 65g namletých kešu. Mátové lístky přidávejte raději postupně, abyste to s nimi nepřehnali a krém nezískal nahořklou chuť. Pokud chcete použít jedlou mátotovou esenci, pozor na dávkování. Jedna kapka je maximum! Menší polovinou krému polijeme korpus a rozetřeme rovnoměrně po celém povrchu. Zbylou hmotu si přesuneme z mixéru do jiné nádoby, ideálně do širokého džbánu, aby se nám dobře dort poléval a současně jsme se do nádoby dostali lžící nebo silikonovou špachtlí.
Zbytek kakaového másla rozmixujeme se všemi ingrediencemi na čokoládový krém a zbytkem mletých kešu ořechů (65g). Z poloviny krému vytvoříme druhou vrstvu dortu. Poté vytvoříme ještě jednu zelenou a znovu jednu hnědou. Vždy krém roztíráme opatrně lžící nebo jinou pomůckou. Nakonec dáme zbytek zeleného krému, který nerozetřeme tentokrát po celém povrchu, ale jen na prostředku dortu. Neuhlazujeme, spíše „čechráme“, pomoct si u toho můžeme například čínskou hůlkou 🙂
Nakonec nasekáme čokoládu a posypeme prostředek a okraje dortu. Dáme důkladně vychladit do mrazáku, aby se dort dobře krájel. Pokud nespěcháte, nechejte dort klidně napůl zmrznout, bude mít potom nejhezčí řez. Krájíme nožem namočeným v horké vodě. Rozmrznout necháme v lednici a nikoli v pokojové teplotě. Hotovo 🙂