Také milujete chuť sušených rajčat? Hodí se jako skvělé koření do placek, omáček, pomazánek i dipů 🙂
Nevýhodou těch kupovaných ale je vysoký obsah soli, která s naším tělem dokáže zacvičit, a také časté sušení za příliš vysokých teplot, které plody ochuzuje o živiny. Raw domácí sušená rajčata jsou zcela bez soli, díky nízké teplotě sušení si zachovají maximum živin a jsou vláčnější. Nesporným kladem je také o mnoho lepší vzhled a barva rajčátek 🙂
Postup je jednoduchý:
Koupíme co nejsladší rajčata, rozkrájíme na kolečka, naklademe na sušící silikonovou podložku nebo pečící papír, posypeme troškou oregana a sušíme na program Raw v sušičce, nebo na 42°C v horkovzdušené troubě přibližně 24 hodin (v průběhu rajčata kontrolujeme, abychom je nepřesušili). V polovině sušení rajčata jednou obrátíme. V této fázi můžeme z pečícího tácu odstranit silikonovou podložku a sušit dál pouze na mřížce. Nekrájejte rajčata na příliš silné plátky, aby se doba sušení zbytečně neprotáhla. To se týká především patiček rajčat, které před teplým vzduchem chrání jejich slupka.
Pokud nemáte na spotřebiči možnost nastavit teplotu nižší než 50°C, nemusíte se bát, že znehodnotíte živiny, protože teplota potravin během sušení nedosahuje teploty okolí. Je to díky vodě obsažené v potravinách. A právě rajčata jsou jednou z potravin s vysokým procentem vody 🙂
Hodně štěstí a dobrou chuť 🙂