Divoká rýže je oblíbená pro svůj obsah bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B, aminokyseliny lysin a draslíku. Ne každý přitom ví, že se ve skutečnosti nejedná o rýži, ale o semena plané vodní trávy rostoucí u velkých amerických jezer. Oproti klasické rýži má divoká rýže méně tuku, nižší glykemický index a naopak vyšší podíl vlákniny a bílkovin.
Divoká rýže navíc nevyžaduje tepelnou úpravu a je možné ji po namočení či naklíčení jíst raw 🙂
- 1 šálek divoké rýže
- 2 žampiony
- 1 rajče
- kousek žluté kapie
- hlávkový salát nebo jiná listová zelenina
- 1 lžička nama shoyu omáčky
- 2 PL citrónové šťávy
- 4 PL sirupu z agáve nebo datlového sirupu
- 1 PL tahini
Rýži rozsekáme mixérem na menší kousky (je delší než klasická rýže) a necháme 12 hodin až 2 dny máčet (do požadované měkkosti), případně máčíme 3 dny, pokud ji chceme naklíčit. Vodu v průběhu několikrát vyměníme a rýži propláchneme. Žampiony nakrájíme na plátky a necháme marinovat v jedné PL citrónové šťávy, lžičce nama shoyu a 1-2 PL datlového sirupu (dle chuti). Po uplynutí požadované doby namočení rýži propláchneme a smícháme se žampiony a nadrobno či na nudličky nakrájenou zeleninou. Zalijeme směsí 1PL tahini, 1 PL citrónové šťávy a 2 PL datlového sirupu. Promícháme. Hotovo 🙂