Věděli jste, že je možné se skutečně výborně najíst bez obav z přibírání na váze? RAW tepelně neupravované sladké a slané speciality tuto možnost poskytují.
Co je to RAW?
RAW food (neboli „živá strava„) je pojem označující tepelně a chemicky neupravovanou potravu. V užším významu tohoto slova se míní potrava z rostlinné říše, jako je čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semena, pseudoobilniny, surové rostlinné oleje, byliny a mořské řasy. V raw úpravě lze jíst také luštěniny a některé druhy obilnin (oboje v podobě klíčků). Idea raw food vychází z vědeckých poznatků, že tepelná úprava a nešetrné průmyslové zpracování ničí některé výživové hodnoty v potravinách a mění přirozené složení těchto potravin. Potraviny se tak mnohdy stávají méně hodnotnými a v některých případech dokonce i zdraví škodlivými.
Zachování původní struktury a složení vybraných potravin udržuje přirozenou rovnováhu mezi výživovými látkami a výrazně zlepšuje imunitu a metabolismus. Během raw úpravy nevznikají volné radikály a nedochází ke vzniku nezdravých trans mastných kyselin. Raw strava nejsou v žádném případě prázdné kalorie, ale nutričně bohatá potrava. Při konzumaci vhodně zvolené raw stravy je méně zatěžováno trávicí ústrojí a důsledkem je velmi efektivní metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, zvýšená vitalita, nervový potenciál, imunita a s tím související úbytky na váze a celkové omlazení organismu.
Moment…
Sladké a slané speciality bez vaření, pečení, mouky, mléčných výrobků a živočišných tuků? Copak se něco takového dá vůbec jíst?
Podívejte se na mé RAW food recepty… Přeji dobrou chuť 🙂
Kde můžete ochutnat RAW speciality?
Přečtěte si článek o vitariánských restauracích v Praze 🙂