• Home
  • O mně
    • O mně
    • Kontakt
  • Blog
  • Recepty
  • Poradna
  • Kurzy
    • Večerní kurzy
    • Dvoudenní pobytové kurzy
    • Léčba poruch příjmu potravy
  • Videa
  • Knihy
  • Apka

Čokoládový dort s Irským mechem

DSC00292 (Medium)Raw dorty bývají syté díky použití kakaového másla a ořechů. Jedním ze způsobů, jak dortovou polevu odlehčit, je použití superpotraviny Irský mech. Ta má mnoho blahodárných účinků na zdraví člověka, jelikož obsahuje 15 z 18 nezbytných (esenciálních) prvků, které tvoří lidský organismus. Je velice bohatá na vápník, jód, síru a draslík a na vitamíny A, D, E, F a K. To je důvod, proč je této mořské řase přisuzována schopnost pomoci při odstraňování řady problémů od poruch močového měchýře, zánětu průdušek, zápachu z úst, střevních problémů, infekčních otoků kloubů, plicních potíží, problémů se štítnou žlázou až po tuberkulózu.

Irský mech získal svůj název podle toho, že je nejhojněji rostoucí mořskou řasou v mořích kolem Irska, kde má tato řasa velkou tradici v lidovém léčitelství. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů potravin a výživy v některých částech Irska.

Pro přípravu dortu je třeba nejprve z Irského mechu vyrobit želé. Vezměte 25g sušeného mechu a propláchněte ho v cedníku ve vlažné vodě, aby se odstranily nečistoty. Poté mech naložte na dvě hodiny do studené vody. Znovu propláchněte a znovu naložte do vody, tentokrát na cca 8 hodin nebo přes noc. Naposledy zceďte a propláchněte. Mech by v tuto chvíli měl mít zcela neutrální chuť i vůni.

Do mixovací nádoby nalijte 1/2 šálku studené vody, přidejte mech a mixujte zcela dohladka. Pokud se vám tvoří vzduchová bublina kolem nožů, pomáhejte si šťouchadlem. Výsledný gel vydrží v lednici cca 10 dní.

Na dort o průměru 16cm:

  • 150g mandlí
  • 150g fresh datlí
  • 3PL kokosového cukru
  • 40g kakaového másla
  • 1 avokádo
  • 1,5 banánu
  • 100g kešu ořechů
  • 7PL raw kakaa
  • 10PL medu/sirupu
  • 1PL raw karobu
  • 1PL psylia
  • 1 lžička lecitinu v granulích (není nutné)
  • 1/3 šálku želé z Irského mechu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilky (Lifefood)
  • 10 kakaových bobů
  • 20g rozinek
  • šťáva z 1 pomeranče

Korpus uhněteme z mletých mandlí, datlí a kokosového cukru. Můžeme přidat špetku soli. Natlačíme do formy a dáme mrazit. Rozinky namočíme do pomerančové šťávy, kakaové boby nasekáme a namočíme do vody se dvěmi lžícemi medu/sirupu.

Krém: Kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni. Rozmixujeme společně s avokádem, mletými kešu ořechy, medem/sirupem, kakaem, karobem, vanilkou, špetkou soli, lecitinem, psyliem a Irským mechem do hladké pasty.

Banán rozkrájíme na plátky a poklademe s nimi korpus. Posypeme vyždímanými rozinkami a zalijeme krémem. Kakaové boby nasypeme na povrch dortu a dáme chladit, dokud krém neztuhne. Poté rozkrájíme a podáváme. Hotovo 🙂


« Křupavé quinoa sušenky
Šlehačka z raw kešu ořechů »

Dárkové kupony

Darujte konzultaci nebo výživový plán.

Spolupráce

Atranet.cz

Přístroje pro výrobu receptů - sušičky ovoce, mixéry a odšťavňovače dodává obchod Atranet.cz


lifefood.cz

Raw potraviny všeho druhu - Lifefood.cz


CyberChimps WordPress Themes

©ecilie 2013

Tyto webové stránky používají soubory cookie k Vašemu většímu pohodlí a kvůli analytice návštěvnosti. Nikoli pro jakýkoli marketing. Předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte, ale pokud si přejete, můžete analytická cookies zamítnout.

Přijímám Odmítám
Nastavení Cookies