Raw dorty bývají syté díky použití kakaového másla a ořechů. Jedním ze způsobů, jak dortovou polevu odlehčit, je použití superpotraviny Irský mech. Ta má mnoho blahodárných účinků na zdraví člověka, jelikož obsahuje 15 z 18 nezbytných (esenciálních) prvků, které tvoří lidský organismus. Je velice bohatá na vápník, jód, síru a draslík a na vitamíny A, D, E, F a K. To je důvod, proč je této mořské řase přisuzována schopnost pomoci při odstraňování řady problémů od poruch močového měchýře, zánětu průdušek, zápachu z úst, střevních problémů, infekčních otoků kloubů, plicních potíží, problémů se štítnou žlázou až po tuberkulózu.
Irský mech získal svůj název podle toho, že je nejhojněji rostoucí mořskou řasou v mořích kolem Irska, kde má tato řasa velkou tradici v lidovém léčitelství. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů potravin a výživy v některých částech Irska.
Pro přípravu dortu je třeba nejprve z Irského mechu vyrobit želé. Vezměte 25g sušeného mechu a propláchněte ho v cedníku ve vlažné vodě, aby se odstranily nečistoty. Poté mech naložte na dvě hodiny do studené vody. Znovu propláchněte a znovu naložte do vody, tentokrát na cca 8 hodin nebo přes noc. Naposledy zceďte a propláchněte. Mech by v tuto chvíli měl mít zcela neutrální chuť i vůni.
Do mixovací nádoby nalijte 1/2 šálku studené vody, přidejte mech a mixujte zcela dohladka. Pokud se vám tvoří vzduchová bublina kolem nožů, pomáhejte si šťouchadlem. Výsledný gel vydrží v lednici cca 10 dní.
Na dort o průměru 16cm:
- 150g mandlí
- 150g fresh datlí
- 3PL kokosového cukru
- 40g kakaového másla
- 1 avokádo
- 1,5 banánu
- 100g kešu ořechů
- 7PL raw kakaa
- 10PL medu/sirupu
- 1PL raw karobu
- 1PL psylia
- 1 lžička lecitinu v granulích (není nutné)
- 1/3 šálku želé z Irského mechu
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilky (Lifefood)
- 10 kakaových bobů
- 20g rozinek
- šťáva z 1 pomeranče
Korpus uhněteme z mletých mandlí, datlí a kokosového cukru. Můžeme přidat špetku soli. Natlačíme do formy a dáme mrazit. Rozinky namočíme do pomerančové šťávy, kakaové boby nasekáme a namočíme do vody se dvěmi lžícemi medu/sirupu.
Krém: Kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni. Rozmixujeme společně s avokádem, mletými kešu ořechy, medem/sirupem, kakaem, karobem, vanilkou, špetkou soli, lecitinem, psyliem a Irským mechem do hladké pasty.
Banán rozkrájíme na plátky a poklademe s nimi korpus. Posypeme vyždímanými rozinkami a zalijeme krémem. Kakaové boby nasypeme na povrch dortu a dáme chladit, dokud krém neztuhne. Poté rozkrájíme a podáváme. Hotovo 🙂