Tato veganská pěna se sníženým obsahem tuku nadchne každého mlsouna 🙂 Základem je aquafaba, tedy voda z nakládané cizrny. Tento recept můžete nalézt (spolu se spoustou dalších) v mé nové knize Najím se a zhubnu: Recepty na celý rok 🙂
Na 2 porce
- jedna sklenice nakládané cizrny
- 1 lžička xylitolu (březový cukr)
- 110g raw čokolády nebo čokolády na vaření bez cukru
- maliny, dragon fruit nebo jiné ovoce na ozdobu
Otevřete nakládanou cizrnu a slijte z ní vodu. Tuto vodu (aquafabu) vyšlehejte do sněhu. Bude to trvat 5-15 minut. Pokud ke šlehání použijete výkonný mixér, šlehejte nejprve pouze na stupeň 1-2, poté zvyšte otáčky na 2-3. Když sníh začne tuhnout, přisypte xylitol. Sníh je hotový, když drží tvar a neteče. Nebude patrně tak tuhý jako vaječný sníh, to našemu receptu ale nevadí.
Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a po lžících ji opatrně vmíchejte do sněhu, až bude všechna čokoláda zapracovaná a pěna bude krásně tmavě hnědá. Nemusíte použít celé množství čokolády, záleží na vaší chuti. Někdo raději více čokolády, někdo méně. V průběhu přidávání čokolády tedy pěnu ochutnávejte. Naplňte dvě malé sklenice. Na dno sklenic můžete nejprve naskládat libovolné ovoce. Nechte v lednici odpočinout minimálně 4 hodiny. Poté ozdobte povrch pěny čerstvým ovocem a podávejte. Hotovo!
- Dobrou chuť!
- Výkonný mixér vám pomůže s mixováním, šleháním, sekáním i mletím