Již dlouho vysvětluji klientům a účastníkům kurzů, že základ psychického zdraví tkví ve výživě úplně stejně, jako základ zdraví fyzického. Ano, existuje mnoho vrozených chorob a poruch, existují genetické predispozice k depresi a jiným problémům. Přesto hraje i v těchto případech strava zásadní roli. Dle klinických studií na psychiatrických pacientech s diagnostikovanou depresí se stav těchto pacientů rapidně zlepšil, pokud jim byly podávány omega-3 mastné kyseliny. A to je jen jeden příklad…
Vezměme selský rozum do hrsti
Lidské tělo se vyvinulo během evoluce tak, aby správně fungovalo a umělo se samo opravovat, pokud k tomu má vhodné podmínky. Jednou z těchto podmínek je dostatečná výživa. Jinými slovy, pokud má vaše tělo dostatek potřebných živin, je schopno až neuvěřitelných proměn, a to nejen fyzických. Nejde tedy jen o zvýšení přirozené imunity a uzdravování se bez léků, tj. procesy, kdy se vám například samovolně zlepší zrak, zmizí alergie, ekzém, zlepší se paměť nebo spánek. Tělo umí díky správné stravě také zlepšit vaši náladu a schopnost prožívat pocity štěstí.
Jak na to?
Základem je přirozená strava. Pokud nevíte, co to je, nejrychleji to pochopíte při pohledu na tento Zdravý talíř. V dnešní moderní společnosti však bohužel strava už neobsahuje nejdůležitější živiny v takovém množství jako dřív. Důvodem je kvalita půdy, která je přetěžována, aby zasytila přelidněnou planetu a uspokojila neskromné potřeby moderního člověka. Potravinářský průmysl cílí na co největší výnos místo na kvalitu, protože moderní člověk stále ještě upřednostňuje co nejnižší cenu poravin. Jak tedy docílit toho, abychom našemu organizmu dodali vše, co potřebuje? Musíme jíst chytře.
Již před lety jsem na tomto webu psala o tom, jak jsem zhubla 25kg bez námahy, trvale a ještě se tím ozdravila a snížila svou potřebu spánku. Tehdy jsem pochopila, že jíst musím nikoli méně, ale lépe, tedy chytře. Od té doby jím dle Zdravého talíře, vynechávám ze stravy moderní pšenici, nekvalitní tuky, cukr a další nežádnoucí příměsi. Napsala jsem na to téma dvě knihy, kde jsem vše detailně popsala včetně návodů krok za krokem. Proto zde nebudu tyto podrobnosti uvádět. Zde se zaměřím jen na seznam potravin a živin, které vám pomohou s psychikou a prožíváním štěstí.
Co jíst?
Základem jsou především vitaminy, minerály a enzymy. Nejlepší způsob, jak jich do sebe dostat co nejvíce, je jíst maximum čerstvého ovoce a zeleniny, ale také nezapomínat na kvalitní ořechy (vlašské, lískové, mandle, para, kešu) a semena (len, mák, chia). Tělo pro správné fungování potřebuje totiž také zdravé tuky. Pokud nejste vegani, nezapomínejte také na kvalitní vejce, ryby nebo sýry. Vegani mohou zařadit místo toho kokosový olej a avokádo. Pamatujte, že v přírodě neexistuje nezdravý tuk. Nezdravý může být pouze poměr, v jakém různé tuky konzumujeme. Rostlinné tuky bychom měli jíst dvakrát více než ty živočišné. Zcela bychom se měli vyhýbat ztuženým tukům a samozřejmě tukům žluklým či přepáleným.
Kromě vyvážené stravy ovšem budeme muset sáhnout i po výživových doplňcích. V našem zeměpisném pásmu není možné v zimě vytvářet vitamin D ze slunce a pokud nehodláte cestovat v zimě do teplých krajin a tam se poctivě každý den pár minut opalovat bez krému s ochranným faktorem (ovšem ne škvařit se hodiny), je nutné vitamin D suplementovat právě pomocí vhodných doplňků stravy. Vitamin D má vliv na fungování všech buněk našeho těla a jedním z nebezpečných následků jeho nedostatku je i deprese.
Takže si to shrňme. Budete potřebovat:
- ovoce a zeleninu
- ořechy, semena, ryby a kvalitní živočišné tuky – nemusíte jich jíst velké množství, řiďte se poměrem Zdravého talíře.
- kvalitní vitamin D – nejlépe ve spreji. V lékárně ho neseženete, poohlédněte se na internetu.
Co dalšího budete potřebovat?
Někteří lidé trpí nedostatkem minerálů, jako je například selen, zinek, vápník, hořčík a železo. Důsledkem může být únava, stres, pokleslá nálada, nesoustředěnost nebo dokonce tetanie, což je choroba projevující se nejen fyzickými potížemi, ale také těmi psychickými (deprese, přecitlivělost, úzkosti a jiné). Nedostatek železa může způsobovat chudokrevnost, která má také velký vliv na centrální nervový systém. Hrozí poruchy paměti, letargie, nespavost, bušení srdce, chronická únava. Všechny výživové deficity způsobují také fyzické obtíže a změny, které samozřejmě danému člověku na náladě rovněž nepřidají.
Jezte tedy potraviny nebo doplňky stravy obsahující:
- selen (petržel kořen, zelí, vejce, ryby, mořské plody a řasy, para ořechy)
- zinek (brokolice, brambory, žito, ječmen, proso, pohanka, oves, jednozrnka)
- vápník (mák, sýr, tvaroh a jogurt z volného chovu, brokolice, ryby, mořské řasy, vejce)
- hořčík (špenát, artyčok, datle, banány, ryby, sýr z volného chovu, mandlem para a kešu ořechy, pohanka)
- železo (červená řepa, luštěniny, mák, kakao, houby, ořechy, kustovnice, sušené meruňky, kopřivový čaj)
Na co si dát pozor?
Ačkoli je vitamin B12 obsažen v živočišných produktech, které, pokud jste vegani, běžně jíte, občas se stává, že ho lidské tělo neumí vstřebat z potravy v dostatečném množství. Deficit může vést k vážným poruchám psychiky od deprese až po psychózu, ztrátu paměni nebo demenci. Nejohroženější skupinou jsou senioři, vegani, lidé s problémy (nebo po operaci) v oblasti žaludku nebo střev a lidé se závislostí na alkoholu.
Vitamin B12 je přirozeně obsažen v mase, vejcích, rybách, mléčných výrobích a kvašených potravinách. Pogud jste vegani, je nutné tento vitamin doplňovat uměle.
Probiotika nejsou jen výmysl z reklamy na jogurty, ale mají zásadní vliv na fungování střevní mikroflóry. Pokud se ve střevě přemnoží patogenní bakterie, nebudeme zdraví ani fyzicky, ani psychicky. Proto potřebujeme konzumovat bakterie přátelské, tedy probiotika, která patogenní bakterie vyváží. Kromě bio nebo farmářských jogurtů bez cukru jsou vhodným zdrojem probiotik také kvašené potraviny, jako je například kysané zelí, tedy Pickles nebo Veganský vodní kefír.
O čem jste možná neslyšeli
Všichni známe vitamin K, málokdo však ví o existenci vitaminu K2, který je obsažen v tuku volně se pasoucích zvířat nebo ve fermentované potravě. Bez tohoto vitaminu však tělo neumí zpracovávat vápník a vitamin D. Pokud jste vegani, zdrojem tohoto vitaminu může být domácí kvašená zelenina nebo fermentované sójové boby natto.
Nebojte se, to zvládnete!
I když to vypadá složitě, ve skutečnosti není změna jídelníčku zas tak náročná procedura. A když jsem ji zvládla já, vy do dokážete také! Odměnou vám bude nejen hezčí a zdravější tělo, ale také optimistická mysl, spousta nové energie a chuti do života. Přeji vám tedy na vaší cestě za štěstím… hodně štěstí! 🙂
Jste z toho zmatení?
Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo?
Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy .
Přebírání textů a fotografií:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů a fotografií je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a jednu fotografii s uvedením autora a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: Cecílie Jílková, Burst.shopify.com