Raw carpaccio z marinované červené řepy s „kozím“ sýrem z kešu ořechů, rukolou a balsamicem potěší labužnické jazýčky 🙂
Doporučuji si sehnat pravou redukci z balsamica (bez obsahu škrobů), například ve specializované prodejně s točenými octy.
Na 2 porce:
- 1 červená řepa
- 2PL redukce z balsamica
- 1PL shoyu omáčky
- 2PL jablečného octa
- 3PL pomerančové šťávy
- 4cm dlouhý kousek zázvoru
- 1 lžička tymiánu
- špetka soli
- špetka bílého pepře
kešu sýr:
- 100g kešu ořechů
- 2-4PL citronové šťávy dle chuti
- 2PL jablečného octa
- 2 špetky soli
(Sýr se pohodlněji vyrábí z dvojnásobného množství.)
obloha:
- špenát či rukola
- vlašské ořechy (možné jsou i piniové)
Řepu očistíme škrabkou a nakrájíme na hodně tenké plátky. Nastrouháme a do mističky vymačkáme kořen zázvoru. Přidáme balsamico, pomerančovou šťávu, tymián, pepř se solí a sojovou omáčku. Do marinády naložíme plátky řepy, které v ní musí být potopené. Nádobu uzavřeme (například potravinovou fólií) a necháme alespoň 12 hodin macerovat. Klidně je možné macerovat i dva dny (když na řepu zapomenete tak, jako já).
Kešu si namočíme na pár hodin (3-5) předem a poté zcedíme a rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, octem a solí. Připravíme si ramekin (nebo malou mističku, skleničku nebo šálek na espresso) a vyložíme nádobu potravinovou fólií. Lžící nabíráme “sýr” a vtlačujeme do formy. Dáme do mrazáku ztuhnout. Poté jde sýr krásně vyklopit. Vyklopený sýr (stále obalený fólií, aby neoschl) necháme v lednici nebo při pokojové teplotě změknout na optimální konzistenci.
Na talíři vytvoříme hnízdečko z rukoly či čerstvého špenátu. Naklademe do něho plátky řepy a plátky sýra. Zalijeme trochou redukce z balsamica a posypeme ořechy. Hotovo 🙂