Tento raw flapjack z pohanky vás pořádně zasytí 🙂
Brusinky sušené mrazem seženete ve farmářských prodejnách nebo na internetu. Fresh datle koupíte v obchodě Chez Amis, Spálená 15, Praha 2 nebo v Kauflandu či jiných hypermarketech. Kdo nemá rád chuť pohanky, může použít například jáhlové nebo jiné bezlepkové vločky, ale tyčinka už nebude tak úplně raw, protože vločky se vyrábí napařováním obilek.
Jedna tyčinka má 90g a 1492kJ. Z celkové hmotnosti tvoří jen 5% tuk. Pokud chcete tyčinku s menší kalorickou hodnotou, rozdělte těsto na tři díly (995kJ) nebo na čtyři díly (746kJ).
Na 2 velké tyčinky:
- 100g pohanky lámanky
- 75g fresh datlí (vypeckovaných)
- 4PL mrazem sušených brusinek
- 2PL psyllia
- 1PL medu/sirupu z agáve/javoru
- 1PL vody
Pohanku lámanku v mlýnku nebo výkonném mixéru rozdrtíme na prášek. Smícháme s brusinkami a psylliem. Datle vypeckujeme a dlaněmi vytvoříme pastu. Zahněteme do sypké směsi, přidáme sladidlo, vodu a uhněteme těstíčko. Vytvarujeme váleček, rozpůlíme ho a vytvarujeme dvě tyčinky. Necháme minimálně jednu hodinu odležet, aby pohanka nasákla vodu a zvláčněla. Hotovo 🙂