Rychlé nepečené RAW marokánky, které stačí nechat ztuhnout v chladu 🙂
Moruše je medově sladké a šťavnaté ovoce, kdysi ve středověku velmi oblíbené, nyní pozapomenuté. Obsahuje vitamin C a vysoký obsah železa, srovnatelný například s hovězí svíčkovou 🙂
Z moruše se běžně vyrábí sirup nebo čaj pro léčebné účely. Pro nás je ale nejdůležitější, že sušená moruše může posloužit jako sypké sladidlo. Po rozemletí má totiž konzistenci jako jemný třtinový cukr a těsto krásně medově osladí a také slepí dohromady.
Sušenou moruši seženete na farmářských nebo vánočních trzích, případně v bio obchodech, či na internetu.
Ingredience na 12 marokánek o velikosti 5 cm:
- 65g vlašských ořechů
- 70g sušené moruše
- 25g sušených brusinek (slazených jablečnou šťávou)
- 1/2 menšího pomeranče (šťáva)
- 25g strouhaného kakaového másla
- 1,5 PL karobu
- 3 PL sirupu z agáve/medu
- brusinky, kustovnice nebo cokoli jiného na ozdobení
Moruši umeleme na jemný lepkavý prášek. V elektrickém mlýnku to trvá pár vteřin. Umeleme také ořechy a smícháme s moruší. Brusinky nasekáme nadrobno a vmícháme do směsi. Vymačkáme půlku pomeranče a šťávu zahněteme do těsta. Tím je těsto hotové. Vyválíme váleček, rozkrájíme ho na 12 částí, z každé vyválíme kuličku a tu nožem nebo něčím plochým roztlačíme do plačičky. Necháme v lednici ztuhnout.
Zatím si nastrouháme kakaové máslo a ve vodní lázni ho rozpustíme. Přidáme sirup nebo med a karob a rozmícháme v hustou polevu. Pokud se nám část tuku oddělila a už se nevsakuje, vylijeme ji. Polevu lžičkou nebo i rukama (je velmi hustá a nelepí se na prsty) nabíráme a zdobíme s ní marokánky. Navrch můžeme ještě ozdobit brusinkami, kustovnicí nebo dle vaší fantazie. Necháme ztuhnout v lednici, kde následně i skladujeme v otevřené nádobě. Hotovo 🙂