Tohle je opravdu velká ňaminka s jablečnou pěnou, která vzniká automaticky při odšťavňování jablek 🙂
Asi jste si všimli, že jablka při odšťavnění produkují více pěny než jiné ovoce. Je to pravděpodobně díky vyššímu obsahu vlákniny pektin, která působí lepkavě.
Hlavní ingrediencí těsta na sedviče budou také odšťavněná jablka, ale tentokrát drť, která zbývá po odšťavnění. Jablka záměrně nevykrajujeme, ale odšťavníme je včetně jádřinců. Nebojte se toho, těsto bude chutné a zdravé 🙂
Na marmeládu můžeme použít jakékoli sušené ovoce. Já jsem použila BIO sušené třešně od Lifefoodu a trochu kustovnice.
Do těsta přidáme na doslazení med/sirup z agáve, datle nebo fíky. Anebo všechno dohromady 🙂
Na 4 sendviče:
- 16 jablek
- 3 banány
- 2 velké datle
- 2 sušené fíky
- skořice dle chuti
- 3-5 PL sirupu z agáve/medu dle chuti
- 100g sušených třešní (Lifefood)
- 50g kustovnice (Goji)
- 1 mrkev
Odšťavníme 8 jablek (včetně slupky a jádřinců), šťávu vypijeme a drť rozmixujeme s jedním banánem, 2 datlemi, 2 fíky, 3-5 lžícemi medu nebo sirupu a skořicí dle chuti. Těsto natřeme na pečící papír, který jsme předtím vymazali několika kapkami kokosového oleje (opravdu stačí 4-5 kapek a dobře rozetřít), či na silikonovou podložku. Vrstva těsta by měla mít několik mm, aby při sušení nepopraskala. Sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C asi 11 hodin. Cílem je pevná a soudržná, ale přesto měkká (nikoli křupavá) placka.
Do elektrického mlýnku nasypeme hrst kustovnice (nikoli tedy celých 50g) a rozemeleme na jemný prášek. Aniž bychom ho vyjmuli, přidáme k němu hrst třešní a pokračujeme v mletí několik vteřin, dokud nemáme hotové tuhé a lepkavé těstíčko. Následně je vyjmeme a pokračujeme po hrstech s další kustovnicí a třešněmi. Také můžete použít výkonný mixér (např. Vitamix) nebo drtič či food processor. Zde není nutné množství zpracovávat po hrstech, ale můžete je zpracovat celé.
Kdo chce, může marmeládu nepatrně naředit vodou (aby se lépe roztírala), ale je nutné počítat s tím, že sedvič potom dříve rozměkne. Hotovou placku rozřízneme na 4 čtverce a ty příčně rozpůlíme. Každý trojúhelníček namažeme marlemádou, rozkrájíme 2 banány na kolečka a sedviče naplníme a slepíme. Těsně před podáváním odšťavníme 8 jablek, šťávu vypijeme, ale pěnu na dně sklenice použijeme na ozdobu sedvičů. Můžeme také ozdobit mrkvovými spirálkami ze spiralizéru, nebo mrkev pouze nastrouhat. Její chuť se k jablečnému těstu bude svěle hodit. Pokud nechcete vyrábět jablečnou pěnu, můžete na vršek sendviče použít také marlemádu, libovolné čerstvé ovoce, sirup z agáve nebo med, mleté nebo sekané ořechy, atd. Hotovo 🙂