Další nepečený RAW dezert, který nemusíte ani sušit, jen necháte ztuhnout v lednici. Čokoládová poleva z agaru v kombinaci s banánem je jemná a makovo-fíkový základ se snadno kouše 🙂
Ingredience na štolu o velikosti 30×10 cm:
- 400g sušených fíků
- 70g mletého máku
- 85g mandlí
- 20g strouhaného kokosu
- 1,5 banánu
- 2 PL agaru (rostlinná želatina)
- karob/raw kakao dle chuti
- med/sirup z agáve dle chuti
- 375ml vody
- 4 PL kustovnice
Fíky nasekáme nadrobno (nezapomeňte odkrojit stopky) a rukama z nich uhněteme tuhé těsto. Vmícháme mletý mák, mleté mandle a strouhaný kokos. Pokud se těsto příliš drobí, přidáme opatrně pár kapek vody. Formu vyložíme potravinovou fólií a těsto natlačíme důkladně dovnitř. Banány nakrájíme na podélné plátky (z jednoho banánu vyjdou tři plátky) a naskládáme na těsto. Dvě PL agaru rozmícháme ve vlažné vodě (375 ml) a za častého míchání přivedeme k varu. Necháme zpěnit a odstavíme. Přelijeme do chladné nádoby a za občasného míchání necháme zchladnout, dokud není agar vlažný. Poté přidáme raw kakao nebo karob a med nebo sirup dle chuti. Já jsem dala dvě opravdu vrchovaté lžíce karobu a medu tak akorát, aby poleva nebyla přeslazená. Poté, když už je agar skoro studený a rychle tuhne, zalijeme štolu. Poleva tuhne okamžitě, takže ji ihned zasypeme mletou kustovnicí a vložíme na 30 minut do lednice. Z formy jde štola velmi snadno vyjmout pomocí potravinové fólie. Krájíme na plátky a skladujeme v lednici v otevřené nádobě. Hotovo 🙂