- 2 a 1/2 šálku mletých ořechů
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 7 datlí
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 2 zralá avokáda
- med nebo sirup z agáve
Libovolný druh ořechů (vlašské, mandle, kešu) umeleme v mlýnku na ořechy nebo na kávu. Kdo chce využít maximum výživných látek z ořechů, doporučuji mu je předem namočit do vody na dobu dlouhou dle druhu ořechu. (Najdete v této tabulce.) Po uplynutí doby ořechy zcedíme a propláchneme studenou vodou.
Ořechy smícháme s jedním šálkem kokosu. (V případě namáčených ořechů je výsledná hmota po umletí mokřejší a je potřeba přidat kokosu více.) Do směsi ořechů a kokosu přidáme pastu z datlí a poměrančové šťávy, kterou jsme vyrobili takto: datle jsme nakrájeli, na chvilku naložili do šťávy z půlky pomeranče (stačí dvě minuty) a poté i se šťávou rozmixovali na pastu. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Těsto natlačíme do silikonové formy na koláč, vytvarujeme vyšší okraje a vložíme do mrazáku.
Zatím co se nám těsto chladí, rozkrojíme avokáda, vyloupneme pecky a vydlabeme dužinu do nádoby na mixování a rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme šálek kokosu a med nebo agávový sirup v množství dle chuti.
Vyjmeme z mrazáku vychlazený korpus a v případě, že je již dost tuhý, ho přeneseme z formy na talíř. Nalijeme do něj avokádovou náplň, uhladíme a ještě na nějakou dobu schováme do ledničky nebo mrazáku, aby náplň trochu ztuhla. Podáváme ozdobené čerstvými borůvkami, rybízem nebo jiným libovolným ovocem 🙂