Ačkoli se mnozí vegani snaží dbát na pestrost svého jídelníčku, hlídají si příjem vápníku, železa, jódu a dalších prvků, některá úskalí veganského jídelníčku mohou snadno přehlédnout. V tomto článku bych chtěla shrnout nejčastější chyby ve stravování veganů, kteří za mnou chodí kvůli poradenství, účastní se kurzů o výživě, nebo z nějakých důvodů potřebují jídelníček na míru. Třeba těch několik informací pomůže i vám 🙂
Lepek
Veganský jídelníček většinou obsahuje pečivo a těstoviny, byť veganské, a často také seitan, kuskus, případně bulgur. Možná si kupujete veganské sušenky nebo tyčinky. To vše obsahuje lepek. Přestože máte pocit, že zrovna vám lepek neškodí, zkuste žít nějaký čas bez něho a sami brzy uvidíte obrovský rozdíl ve vitalitě a imunitě, případně i hmotnosti. Možná odezní chronické potíže s alergiemi, střevní potíže neznámého původu, únava apod. Lepek není přitom složité nahradit. Ovesné vločky nahraďte pohankovými, rýžovými, jáhlovými nebo speciálními bezlepkovými ovesnými. Cukrovinky doporučuji kupovat v raw kvalitě, kde máte jistotu, že výrobek neobsahuje kromě alergenů typu ořechy nic nevhodého, a není tedy třeba zkoumat složení každého výrobku. Pečivo doporučuji v ideálním případě zcela vypustit a nahradit je především ovocem, rýží nebo bramborami, případně jinými sacharidovými potravinami. Je možné péct také vlastní bezlepkové chleby a jiné pečivo. Co se týče pečiva obecně, více o něm jsem napsala v tomto článku: Jaké jíst pečivo a jak je skladovat?
Sója
Jsou různé druhy sojových výrobků, ale vegani nejčastěji používají tofu, sojový jogurt, sojanézu a sojové mléko. To jsou bohužel zrovna druhy pro člověka špatně stravitelné, protože se jedná o surovou sóju. Pokud máte občas nevysvětlitelné žaludeční či střevní potíže, může to být vinou právě těchto potravin. Více o sóje naleznete v mém předchozím článku: Máme jíst sóju? A kterou? Co se týče tradiční fermentované sójy, jako je tempeh, natto, nama shoyu a miso, tam problémy u většiny strávníků nebývají.
Tuk
Většina lidí se nedomnívá, že jí příliš tučně, ale opak je někdy pravdou. Pokud máte k snídani vločky s mandlovým mlékem, karobem a ořechy, k obědu smažené veganské karbanátky se sojanézou a k večeři quacamole, tak jíte tuku pravděpodobně příliš mnoho. Nemusí se to podepsat na vaší hmotnosti, ale možná jste více unaveni, než byste mohli být, kdybyste měli jídelníček s menším procentem tuku. Ořechové mléko k snídani můžete nahradit rozmixovaným banánem. Místo karbanátků zvolit dušenou nebo vařenou zeleninu a luštěniny s omáčkou na bázi zeleniny a k večeři si klidně quacamole dopřejte, protože avokádo je pouze patnáctiprocentní tuk.
Sůl
I když si jídlo nepřisolujete, stále můžete konzumovat více soli, než byste měli. Sůl je ve všech zpracovaných potravinách, především v pečivu, těstovinách, veganských paštičkách a pomazánkách, párcích a dalších sojových pochoutkách, dokonce ve sladkých tyčinkách a sušenkách, v rýžovém octu, sojové omáčce, miso pastě atd. Také v jídlech podávaných v restauracích může být více soli, než je zdravé. Například v sushi apod. Přemíra soli může způsobovat zadržování vody v tkáních, vysoký krevní tlak a migrénu. Naučte se vařit bez soli a nekupujte solené průmyslově vyráběné potraviny.
Stimulanty
Někteří vegani si stejně jako masožravci rádi pochutnají na dobré kávě nebo dobrém zeleném či jiném čaji. Přestože se jedná o čistě přírodní produkty a přestože mohou být v bio kvalitě, stále jde o stimulanty, protože obsahují kofein, byť v různých formách. A kofein je droga, která organismus intoxikuje. Je tedy přirozenou vlastností těla se po jejím vysazení detoxikovat. Nemusíte se obávat, že když si dáte jednou za čas trochu čaje, stává se z vás narkoman, ale pokud si nedovedete představit svůj den bez šálku kávy nebo kvalitního čaje, máte pravděpodobně na kofein už návyk. Pokuste se ho zbavit a budete překvapeni, kolik energie můžete najednou cítit po vypití obyčejného ovocného freshe.
Nedostatek probiotik
Veganský jídelníček bývá na probiotika chudý. Přitom právě probiotika se starají o zdraví našeho střeva, a tedy celého našeho těla. Pokud nechcete suplementovat probiotika v kapslích, zařaďte do denního jídelníčku veganský kefír, pickles nebo natto. Návod na veganský kefír naleznete v mém receptu: Vodní kefír. Návod na domácí pickles naleznete v tomto mém receptu: Domácí pickles – pro zdravé zuby, kosti, imunitu a proti candidě. Více o sojovém výrobku natto se dočtete v mém článku: Máme jíst sóju? A kterou?
Nedostatek B12
Nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že B12 můžete získat z rostlin. B12 produkují pouze různé druhy bakterií. Některé žijí v travicí soustavě živočichů, jiné žijí v půdě, odkud se dostávají do těl zvířat. Samozřejmě, že se tyto bakterie dostávají i na povrch rostlin a do vody. Tyto zdroje jsou však pro člověka nespolehlivé. Jediným spolehlivým zdrojem B12 jsou vedle živočišných produktů umělé potravinové doplňky a uměle obohacené potraviny. Zásoba tohoto vitaminu většinou v našem těle vydrží několik let, přesto doporučuji jednou ročně preventivní kontrolu krve u vašeho lékaře.
Strach z cukrů
Většina mých klentů se bojí jíst ve větší míře ovoce, sušené ovoce, melasu, sirup z agáve a další zdroje rostinných cukrů. Přitom nemají tušení, že jejich jídelníček je v podstatě plný rostlinných cukrů, byť v jiné podobě (škrob). Neokrádejte mozek o tolik potřebnou glukózu, tělo si o ni poté řekne jiným způsobem. Nezřídka se tak stává, že se lidé přejídají pečivem, rýží, bramborami nebo i luštěninami, protože si ráno nedopřáli dostatečnou porci zdravých ovocných cukrů. Co se týče luštěnin, rýže nebo brambor, do jídelníčku mohou bez problému patřit, čerstvé ovoce však nikdy plnohodnotně nenahradí. Tělo si o látky, které mu chybí (vitaminy, minerály, enzymy), bude říkat opět jiným (horším) způsobem. Nejen sportovní, ale dokonce i redukční jídelníček může obsahovat více než dostatek zdravých cukrů. Záleží jen na tom, které zdroje těchto cukrů zvolíte.
A na závěr bych chtěla vyjádřit své sympatie všem lidem, kteří se rozhodli přestat podporovat nadprodukci zvířecího masa i živočišných produktů všeobecně. Tato produkce nepomáhá zvířatům ani lidem, a to v žádném ohledu. Děkuji… 🙂
Přebírání textů
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz