Hubnutí je věda, ale když jsem se to naučila já, vy to zvládnete také. (Poradkyní pro výživu jsem se stala až poté, co jsem zhubla.) Začněte třeba těmito základními triky 🙂
1. Kdo spí, ten jí
Oblíbené rčení mušketýra Athose. Čím později vstaneme, tím později se nasnídáme (ale nezapomeňte snídat do hodiny od probuzení) a tím méně jídla stihneme za den sníst celkově. Pokud tedy nebudete „zaspané“ zběsile dohánět. Většina lidí však nemá po dlouhém spánku větší apetit než obyčejně. Navíc čím déle spíme, tím víc ve spánku spálíme energie pro zachování základních životních funkcí, sebeozdravné procesy, detoxikaci a regeneraci.
2. Hlad je nepřítel hubnutí
Hladověním nikdy trvale nezhubnete. Pouze si zpomalíte metabolismus, což povede k následnému jojo efektu. Anebo zemřete hlady. Nic mezi tím bohužel neexistuje. Takže zapomeňte na hladovění. Ba naopak. Mé tělo začalo hubnout, až když jsem začala jíst tak pravidelně, abych necítila nikdy hlad. Přestalo se totiž bát, že mu nedám potravu, a přestalo si ukládat tuk pro jistotu do zásoby. Jezte kidně mini porce, ale v tak krátkých intervalech, abyste nikdy nehladověli. Vytrávený žaludek je v pořádku (a to především večer před spaním), ale hlad je váš nepřítel.
3. Vlákninou proti přejídání
Vždycky jsem měla sklony jíst hodně a dokonce se přejídat. I když už nejsem cvalík, stále miluji jídlo a velké porce mi dělají radost. Teď už vím, jak snížit kalorickou hustotu porce a dopřát si větší množství svých oblíbených pokrmů. Do ranní kaše přidejte vlákninu (například čerstvě mleté lněné semínko nebo i psylium). Oběd zajezte velkou porcí zeleninového salátu a k večeři si přidejte několik kusů jakkoli upravené zeleniny navíc. Nezapomeňte jídla s vlákninou dosytosti zapít.
4. Cukry patří do první poloviny dne
Máte rádi ovoce? Pochutnáváte si na rýži, bramborách nebo zdravém pečivu? To vše jsou zjednodušeně řečeno cukry (přesněji řečeno sacharidy). Pokud budete dodržovat pravidlo, že cukry jíme pouze dopoledne a k obědu (a zde na nich zbytečně nešetříme), zatímco odpoledne a vačer jíme už spíše jen bílkoviny a tuky, vaše hubnutí bude efektivnější. Odpolední svačina či večeře může sestávat ze zdravých tuků (ořechy, semena, avokádo, případně kvalitní živočišné produkty), luštěnin a především zeleniny na všechny způsoby. Ne všechna jídla vyžadují sacharidovou přílohu a dokonce se tělu tak budou i lépe trávit. Vyzkoušejte své oblíbené pomazánky namazané na plátcích okurky, nebo do nich namáčejte nudličky mrkve či papriky. Pokud jíte maso, připravte si k němu místo brambor třeba brokolici, mrkev či zelené fazolky.
5. Buď tuk, nebo cukr. Obojí nefunguje
Někdo má rád sacharidy, jiný upřednosťuje tuky a bílkoviny. A potom jsou lidé jako já, kteří rádi kombinují ve velkém množství cukr a tuk. Dokud jsem nepochopila, že právě to je můj kámen úrazu, nedařilo se mi hubnout. Faktem je, že tělo se daleko lépe vyrovná s množstvím cukru, pokud spolu s ním nekonzumuje tuk – a naopak. V praxi to vypadá tak, že je potřeba si vybírat. Chcete-li si na dovolené dopřávat čerstvé ovoce od rána do večera, střežte se tučných potravin. Pokud máte naopak náladu na jídla s ořechy, semeny, olejem, nebo tučnými živočišnými produkty, omezte cukr. V případě, že to ani s jedním nijak nepřeháníte, můžete si gratulovat, jíte vyváženě 🙂
Podrobnější informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Jak se zbavit choré posedlosti jídlem?
- Jak získat pevnou vůli k hubnutí?
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- Nesmím jíst, protože…
- Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.
- 8 “dietních” pomocníků, kteří nám hatí hubnutí
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
- Jak nahradit lepek?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Úvodní foto: Jan Zátorský, druhé foto: www.sirda.cz, závěrečné foto: Ludmila Kadlecová